Toaletari de vara
Cand toaletam ?
Limitarea taierilor de corectie la arbori in afara sezonului de vegetatie este o practica nociva pentru sanatatea arborilor. De ce? Mai jos sunt 3 factori care trebuie luati in considerare la alegerea sezonului de toaletare:
1. Imunitatea
Toaletarile de arbori se fac prin taieri de crengi. Chiar si atunci cand sunt facute corect, taierile produc rani. Arborii se apara prin doua reactii principale:
- calusarea zonei afectate, adica acoperirea ranii cu un strat de lemn cicatrizant ( termenul woundwood din engleza este foarte sugestiv). Acest lemn e practic un bandaj, o bariera fizica de aparare a arborelui.
- compartimentalizarea zonei expuse conform principiului CODIT (Compartimentalisation Of Decay In Trees) explicat pentru prima oara de dr. Alex Shigo, parintele arboriculturii moderne. Aceasta este un proces fizico-chimic ce are loc in interiorul lemnului.
Reactia cambiului la rana difera de asemenea pe parcursul unui an. Zona afectata a cambiului isi reduce umiditatea in perioada de iarna, devine mai uscata, cauzand asa numita "necroza cambiala". In functie de specie si severitatea iernii, necroze mai mari apar la ranile cauzate in timpul repausului vegetativ comparativ cu cele din sezonului de crestere. Cele mai mici necroze apar la ranile generate primavara si la inceputul verii,deci la inceputul sezonului de crestere.
In consecinta, taierile in coroana trebuie sa aiba ca obiective principale:
- calusare rapida a ranii
- necrozare redusa a cambiului
- compartimentalizare ridicata in lemn
Toate acestea sunt influentate de perioada anului cand se fac taierile.
Compartimentalizarea in lemn de fag dupa rani provocate in Aprilie, Iunie, August si Noiembrie. Se observa ca compartimentalizarea mai eficienta in sezonul de crestere (mijloc) si mai slaba in timpul iernii (extreme) (Dirk Dujesiefken , Walter Liese - 2015)
Necroza cambiala in milimetrii, la marginile unei rani forate cu burghiu de 18mm in Octombrie, Decembrie, Februarie si Aprilie. Dirk Dujesiefken Walter Liese - 2015)
Toate cele trei procese sunt mai eficiente in timpul sezonului de vegetatie. In afara sezonului sunt suficienti agenti patogeni in aer, dar arborele este "somnolent", capacitate lui de reactie redusa facandu-l mai vulnerabil.
Coniferele secreta rasina pentru protejarea ranilor. De aceea sunt recomandate taierile primvara tarziu si vara pentru ca secretia de rasina este maxima in perioada asta.
2. Energia
Cercetarile din ultimii 40 de ani au demonstrat ca nu conteaza CAND toaletam arborii ci CAT toaletam. De ce? Pentru ca toate procesele fiziologice, inclusiv sistemul imunitar, sunt afectate de balantul energetic din arbore.
Ce inseamna asta in practica?
Pe scurt, arborele este un sistem dinamic care genereaza, inmagazineaza si consuma energie.
Prin fotosinteza arborele produce energie sub forma de glucoza. O parte e consumata direct (energie cinetica) iar surplusul e stocat sub forma de amidon (energie potentiala).
Energia potentiala (Ep) reprezinta rezervele de energie ale arborelui. Ea este produsa in timpul sezonului vegetativ si inmagazinata ca si amidon in celulele parenchimatice din alburn si interiorul scoartei,
Primavara, sub actiunea caldurii si a enzimelor amidonul e transformat inapoi in glucoza si sustine dezvoltarea mugurilor, cresterea frunzelor, sistemul imunitar, etc... Odata ce frunzele s-au dezvoltat suficient si incep sa fotosintetizeze, arborele nu mai depinde de rezerve.
Dupa cum foarte sugestiv explica dr. Shigo, energia potentiala este bateria arborelui. Ca si o masina, arborele produce energie si se autosustine in timpul sezonului de vegetatie, dar are nevoie de energie pentru a porni toate procesele sale. Odata pornite, el va avea grija sa reincarce bateria pentru ca pana la sfarsitul sezonului vegetativ aceasta sa fie plina pentru primavara urmatoare.
Energie cinetica (Ec) este energia consumata de arbore pentru a sustine toate procesele fiziologice: formarea mugurilor, inflorirea, transportul sevei, diviziunea celulara, sistemul imunitar, etc...
Ep este maxima la inceputul sezonului vegetativ si scade pe masura ce este folosita pentru sustinerea activitatii arborelui, atinge un minim la sfarsitul primaverii si apoi creste din nou odata cu aparitia frunzelor si reinceperea fotosintezei.
Ec este minima in ianuarie, creste rapid odata cu accesarea glucozei din rezerve, atinge un maxim in vara si apoi scade progresiv pana la sfarsitul sezonului.
Punctele 1 (formarea mugurilor) si 2 (caderea frunzelor) din diagrama reprezinta momentele critice din ciclul anual al unui arbore, in care balanta energetica este cea mai nefavorbila.
Daca arborele nu are suficiente resurse (Ep) nu mai poate sustine activitatea interna pana la aparitia frunzelor.
Un arbore cu nivel energetic scazut are imunitatea deficitara si reactioneaza incet si incomplet la agresiunile factorilor externi.
Este vital ca prin taierile de corectie sa nu se indeparteze excesiv din foliajul arborelui pentru ca asta afecteaza atat capacitatea acestuia de a-si sustine procesele fiziologice in timpul verii cat si rezervele energetice necesare in primavara urmatoare.
3. Aspecte practice
Fals sentiment de siguranta
Limitarea toaletarilor la sezonul de repaus vegetativ creaza un sentiment fals de siguranta. Cu alte cuvinte, poti mutila arborele linistit pentru ca atata timp cat o faci in repaus vegetativ, arborele "da din el" . Am auzit expresia asta de sute de ori, spusa de catre ’arboristi’ sau clienti deopotriva.
Din pacate nu este asa. Chiar daca supravietuieste interventiei, arborele nu va mai fi ca inainte. Lastarii ce apar la locul de taiere din mugurii dorminzi de sub scoarta sunt prinsi superficial, la exteriorul trunchiului. Acestia vor creste si devin crengi in toata regula care vor ceda mult mai repede la vant sau sub greutatea zapezii.
Personal operativ specializat
Unul din principalele motive pentru care toaletarile se fac la standarde foarte joase in Romania este absenta personalului competent. Nu vom avea niciodata arboristi de calitate daca acestia vor putea practica meseria asta doar 3-4 luni pe an iar restul timpului fac altceva.
In prezent toaletarile se fac de catre doua categorii de operatori:
- alpinisti utilitari care iarna fac pe arboristii iar vara fac alte lucrari specifice de alpinism utilitar
- angajati de la spatii verzi care iarna toaleteaza, in general cu edmondorul sau din nacela iar vara sunt specialisti in gazon, plantari, irigatii, etc...
Ambele categorii fac toaletari de proasta calitate pentru simplul motiv ca atat stiu si nici nu vor invata niciodata daca vor face asta doar part-time.
Nu se poate obtine performanta fara o specializare stricta.
Odata calificat un catarator are nevoie de minim 2-3 ani de practica continua pentru a ajunge la un nivel satisfacator de calitate si siguranta a lucrarilor. Aceasta este situatia in tarile cu traditie in arboricultura si rezultatele se vad.
Concluzie
Limitarea toaletarilor de arbori in afara sezonului vegetativ este inutila si dauneaza sanatatii arborilor. Sezonul optim de executare a taierilor este aprilie - august.
Arborii trebuie toaletati de tineri prin taieri de formare a coroanei iar taieturile se vor executa corect. Astfel se vor taia mereu crengi subtiri si vor rezulta rani mici ce se vor vindeca rapid. Avand in vedere si metabolismul mult mai dinamic al arborilor tineri, interventiile se vor putea realiza fara riscuri pe tot timpul anului.
Ca sa completez o idee de mai sus: conteaza CAT si CUM toaletam arborii, nu CAND o facem.